Translate

woensdag 3 april 2013

Is koffie een dikmaker of een hulp bij het afvallen?

Een van de meest besproken producten die wij dagelijks nuttigen is wel koffie.
De berichten of je van koffie nu slanker of dikker wordt is ook tegenstrijdig...zelfs wetenschapper geraken het er niet over eens.

Een ding staat vast, pure koffie bevat geen calorieen en kan dus gewoon worden gedronken zonder je vasten te breken.
Let wel...dit geldt voor pure koffie dus zonder suiker, melk of zoetstoffen. (zoetstoffen bevatten ook geen calorieen maar maken wel dik...maar daarover in een ander artikel meer).
Laat dus tijdens de vasteperiode cappuccinos, lattes etc gewoon staan.

Het probleem van pure koffie zou hem echter zitten in de hormonale invloed van caffeine.

Aan de ene kant bevordert koffie de aanmaak van het hormoon cortisol wat de vetopslag zou bevorderen. Bovendien creeert het een fight-or-flight response. Dit betekent dus stress en het is bekend dat stress ook weer vetopslag bevordert.

Aan de andere kant blokkeert caffeine de celwand voor opname van insuline en geeft cafeine bovendien een energieboost die je sportprestaties bevorderen en zodoende ook vetverbranding stimuleert. (dat werkt dan wel enkel als je genoeg beweegt).

Gelukkig is Fast-5 een methode waarmee je al dit soort geneuzel kan negeren. Als in het slechtste geval koffie vetopslag zou bevorderen kan het enkel kwaad na een maaltijd. Daar je glucose uit je voeding na maximaal 8 uur al is opgebruikt kun je daarna sowieso veilig koffie drinken.
Immers zodra je lichaam je lichaamseigen vetcellen gaat aanspreken voor energie...kan het met geen mogelijkheid tegelijkertijd vet opslaan....ook niet met extra cortisol.

Geniet dus gewoon van je koffie als je het lekker vindt...en ga er vooral niet meer van drinken als je het niet lust want dan zal je er waarschijnlijk ook niet veel baat bij hebben.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten