Translate

maandag 24 juni 2013

De onzin van het TV-programma Obese

Een aantal keer bekeek ik  met uiterste verbazing het programma Obese ( de Amerikaanse versie).
Het is het type realityprogramma waar overwegend commerciële televisiestations ons tegenwoordig  mee doodgooien. Niet zo gek, het is immers een stuk goedkoper om mensen met een probleem zichzelf voor schut te laten zetten dan dure producties met acteurs en decors op te nemen.
Wat vooral schrijnend is, is dat men meestal uitgaat van zeer achterhaalde denkbeelden en aannames over hoe men het snelst vet verliest.

Trainer Chris Powell  komt met archaïsche wijsheden aanzetten zoals bijvoorbeeld het vermeende hartslagritme waarbij men meer vet zou verbranden.
Nu is het hele cardiogedoe zoals dat in de gyms wordt aangeprezen op zich al totale onzin maar dit slaat natuurlijk alles.
Bovendien laat Powell de deelnemers ook nog eens oefeningen doen die voor een ongetraind persoon ronduit gevaarlijk zijn.
Zo is er de rugbrekende oefening waarbij men een slee over de grond vooruit moet duwen.
Naar eigen zeggen Powells favoriete oefening, die man moet een gereïncarneerd beul uit de tijd van de inquisitie zijn. Bovendien laat men de deelnemers tot overmaat van ramp 5 keer per dag eten.
Chris Powell
Het erge is dat menig sportschoolinstructeur diezelfde ideeën als waarheid zal verkondigen.
Het is dan ook geen wonder dat de meesten die ik in de gym zie, zich jaar in jaar uit volkomen nutteloos uitsloven en er na al die jaren nog precies hetzelfde uitzien als toen ze begonnen.

Akkoord, de deelnemers van Obese vallen inderdaad wel af...maar dat zou bij iedereen het geval zijn die jarenlang 5000 calorieën/ dag heeft ingenomen terwijl ie nooit van de bank af kwam en nu plots over gaat op 1500 calorieën/ dag en intensief gaat sporten. Vraag is echter hoe duurzaam dit resultaat is.

Voor iemand die een dergelijke weg heeft afgelegd is het wellicht geen optie om terug te hervallen maar hou er rekening mee dat deze technieken tegen alles ingaan waar een normaal mens zich behaaglijk bij voelt.
Bovendien vraag ik mij af hoelang Chris Powell zelf op deze manier heeft moeten zwoegen om tot dit resultaat te komen terwijl ik hetzelfde heb bereikt in 1,5 jaar en ben begonnen met een overgewicht van 30 kilo.
De manier waarop is heel simpel, voor iedereen bereikbaar en stoelt op 3 pijlers:

1) fast-5
2) wandelen ipv zware cardio
3) een uur per week spieruitputtende krachttraining

 Maar ja, daar kan men natuurlijk geen leuke TV-programma`s over maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten